• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

Нове керівництво ECHA прокладає шлях до кращого захисту бджіл від біоцидів

Нове керівництво ECHA прокладає шлях до кращого захисту бджіл від біоцидів

Нове керівництво ECHA прокладає шлях до кращого захисту бджіл від біоцидів

ECHA/NR/24/05

Керівництво допомагає компаніям та органам влади оцінити ризики для бджіл, пов’язані з біоцидними активними речовинами та продуктами. Це частина ширших ініціатив ЄС, спрямованих на те, щоб до 2030 року зупинити скорочення кількості запилювачів та зберегти біорізноманіття.  

 

Гельсінкі, 14 лютого 2024 р. – Керівний документ ECHA представляє підхід до оцінки ризиків біоцидів для медоносних бджіл, джмелів та одиночних бджіл, заснований на новітніх наукових знаннях. У ньому розглядається використання таких продуктів, як інсектициди та акарициди (тип продукту 18). Речовини, що містяться в цих продуктах, можуть, наприклад, завдати шкоди нервовій системі бджіл і послабити їхню імунну систему, через що вони стають більш вразливими до хвороб.  

 

Цей посібник допоможе компаніям, які подають заявки на отримання дозволів на використання діючих речовин або дозволів на продукцію відповідно до Регламенту ЄС про біоцидні продукти, провести оцінку ризиків для їх застосування. У ньому також пояснюються керівні принципи для органів влади щодо оцінки заявок та висновків про відповідність біоцидного продукту умовам дозволу. 

 ECHA проведе вебінар, присвячений цьому керівництву, 5 березня з 11:00 до 13:00 за гельсінським часом. Під час заходу експерти, залучені до підготовки документа, зроблять огляд його змісту та дадуть відповіді на запитання учасників.  

Європейська комісія та держави-члени ЄС вирішать на більш пізньому етапі, коли настанова має бути застосована при оцінці біоцидів.  

 

Посилання ECHA на повну версію статті: https://echa.europa.eu/sk/-/echa-s-new-guidance-paves-way-for-better-protection-of-bees-from-biocides    

Веб-сторінки біоцидних продуктів Ekotox: https://ekotox.eu/biocides/  

Веб-сторінки тренінгів Ekotox: https://ekotoxtraining.com/