• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

Паспорт безпеки – Визначення

Паспорт безпеки – ВизначенняПаспорт безпеки – Визначення
На основі тексту глави 1.5 редакції 5 13 ОГС ООН:

Паспорт безпеки (ПБ) повинен надавати вичерпну інформацію про речовину або суміш для використання в нормативних базах контролю хімічних речовин на робочому місці.

І роботодавці, і працівники використовують його як джерело інформації про небезпеки, включаючи екологічні небезпеки, а також для отримання порад щодо заходів безпеки.

ПБ пов’язаний з продуктом і зазвичай [за відсутності відповідних доданих сценаріїв впливу] не може надати конкретну інформацію, яка має відношення до будь-якого робочого місця, де продукт, нарешті, може бути використаний, хоча там, де продукти мають спеціалізоване кінцеве використання, Інформація SDS може бути більш специфічною для працівника.

Таким чином, інформація дає можливість роботодавцю

(a) розробити активну програму заходів із захисту працівників, включаючи навчання, яка є специфічною для окремого робочого місця; і
(б) розглянути будь-які заходи, які можуть бути необхідними для захисту навколишнього середовища. Крім того, SDS є важливим джерелом інформації для інших цільових аудиторій у ОГС.

Таким чином, певні елементи інформації можуть бути використані особами, які займаються транспортуванням небезпечних вантажів, службами швидкого реагування (включаючи отрутильні центри), особами, які займаються професійним використанням пестицидів, і споживачами. Однак ці аудиторії отримують додаткову інформацію з низки інших джерел, таких як Рекомендації ООН щодо перевезення небезпечних вантажів, Типові правила та вкладиші для споживачів, і продовжуватимуть це робити. Таким чином, впровадження гармонізованої системи маркування не має на меті вплинути на основне використання ПБ, призначеного для користувачів на робочих місцях.

Необхідний формат і зміст інформаційного листа в країнах-членах ЄС, у яких безпосередньо застосовується Регламент REACH (і в інших країнах, які прийняли Регламент REACH), визначено в Додатку II REACH.

Інформація, що міститься в ПБ, повинна бути написана чітко та коротко.

Згідно зі статтею 31(5) Регламенту REACH «Паспорт безпеки надається офіційною мовою держави-члена, де речовина або суміш розміщується на ринку, якщо відповідна держава-член не передбачає інше ”. Слід зазначити, що держава-член-одержувач (ДЧ) має передбачити інше, тобто, наприклад, наявність звільнення в державі-члені виробництва не дає звільнення в іншій державі-члені, де речовина або суміш розміщується на ринку. Навіть якщо держава-член передбачає інше, може бути бажаним завжди надавати (потенційно додатково) ПБ мовою країни.

УВАГА!

Формат та зміст ПБ визначені статтею 31 та Додатком II Регламенту REACH. Остання зміна внесена з 1.6.2015 згідно з Регламентом № 830/2015/ЄC, а паспорти безпеки, видані до 1.6.2015, повинні відповідати не пізніше 31.5.2017.

Класифікація в паспортах безпеки відповідає Постанові CLP № 1272/2008/ЄС від 1.6.2015. У випадках, коли суміш була класифікована маркованою та надійшла на ринок до цієї дати, звільнення від перекласифікації діє до 1 червня 2017 року.

Іншою причиною для перегляду ПБ є оновлення Регламенту CLP (ATE) № 918/2016/ЄС від 19.05.2016 р., наприклад. деякі фрази про небезпеку змінено (H). Ця норма має діяти не пізніше 1.2.2018.