• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

ПБ та етикетка

Етикетування та Паспорт безпекиПБ та етикетка

Після визначення небезпечних властивостей речовини або суміші їх необхідно відповідно класифікувати.

Виробники, імпортери, подальші користувачі та розповсюджувачі, а також виробники та імпортери певних конкретних виробів повинні повідомляти про виявлені небезпеки іншим учасникам ланцюга поставок, у тому числі споживачам.

Це робиться шляхом маркування речовини або суміші відповідно до CLP перед розміщенням їх на ринку, якщо:

  • Речовина або суміш класифікуються як небезпечні.
  • Суміш містить одну або кілька речовин, які класифікуються як небезпечні понад певний поріг.
  • Виріб має вибухонебезпечні властивості.

CLP визначає зміст етикетки та організацію різних елементів етикетки. Етикетка повинна бути міцно прикріплена до однієї або кількох поверхонь упаковки та повинна містити наступне:

  • Назва, адреса та номер телефону постачальника
  • Номінальна кількість речовини або суміші в упаковках, доступних для широкого загалу (якщо ця кількість не вказано в іншому місці на упаковці)
  • Ідентифікатори продуктів
  • Якщо можливо, піктограми небезпеки, сигнальні слова, застереження про небезпеку, застереження та додаткова інформація, що вимагається іншим законодавством.

Вам потрібно вирішити

Якщо ваша оцінка суміші показує, що небезпеки, пов’язані з нею, відповідають критеріям класифікації в одному або кількох класах небезпеки, категоріях або диференціаціях, вам потрібно буде прийняти рішення про відповідний клас, категорію або диференціацію небезпеки для здоров’я чи навколишнього середовища.

Після прийняття цього рішення ви повинні перевірити, які елементи маркування відповідають класифікаціям небезпеки. Таблиці в частинах 2-5 у Додатку I до CLP пов’язують критерії кожного класу небезпеки та категорії/розділу з відповідними елементами класифікації та маркування. Не забудьте перевірити, чи переважає твердження, сигнальне слово чи піктограма інше. Правила пріоритету для цих елементів етикетки пояснюються в розділах 3-6 Інструкції з маркування та пакування.

Коли ви визначитеся з класифікацією, вам потрібно буде розглянути, яку інформацію про небезпеку вказати на етикетці. Етикетка повинна містити таку інформацію:

  • відомості про постачальника
  • ідентифікатор продукту
  • номінальна кількість
  • небезпечні компоненти
  • піктограми небезпеки
  • сигнальне слово
  • заяви про небезпеку
  • застережні заяви (зазвичай не більше шести, якщо вони не необхідні для *відображення природи та тяжкості небезпек)
  • додаткова інформація, якщо це необхідно.
    Обов’язок класифікувати та присвоювати відповідні твердження про небезпеку викладено у статті 13 Регламенту CLP.

Заява про небезпеку

В принципі, етикетка продукту повинна містити всі відповідні висловлювання про небезпеку. Однак, якщо речовина або суміш класифікується в межах кількох класів небезпеки або диференціації класу небезпеки, усі твердження про небезпеку, що випливають із класифікації, мають бути на етикетці, якщо немає явного дублювання чи надмірності. Це проілюстровано на прикладі Розділу 4.1.6 Керівництва щодо застосування критеріїв CLP.

Правильні формулювання застережень про небезпеку, які мають відображатися на етикетці, наведені всіма мовами в Додатку III до CLP. Ви можете шукати кожне твердження всіма мовами ЄС у базі даних багатомовної хімічної термінології (ECHA-term).

Крім того, існують спеціальні правила, які стосуються маркування певних сумішей з певними властивостями. Специфічні небезпеки, які розглядаються в цих правилах, зазначені на етикетці з використанням додаткових формулярів EUH. Ці властивості та правила викладені в Додатку II до Регламенту CLP. Наприклад, наявність свинцю в суміші викликає маркування EUH201, а можливість виділення токсичного газу при контакті з водою викликає маркування EUH029. Будьте обережні, щоб ідентифікувати всі відповідні твердження EUH, оскільки вони є обов’язковою додатковою інформацією. Навіть якщо суміш не класифікується як небезпечна, продукт все одно може знадобитися маркувати згідно з Додатком II до CLP, як у випадку сенсибілізуючих речовин (EUH208) або паспорт безпеки, який доступний за запитом (EUH210).

Застереження

Етикетки продуктів повинні містити відповідні застереження, що дають поради щодо того, як запобігти або мінімізувати негативний вплив на здоров’я людини або навколишнє середовище, що виникає внаслідок небезпеки речовини або суміші. Застереження необхідно вибирати з урахуванням використовуваних ознак небезпеки, передбачуваного або ідентифікованого використання або використання продукту, а також основних інструкцій, зазначених у колонках «умови використання» в таблицях 6.1–6.5 Додатка IV до Регламенту CLP. Слід уникати дублювання та надмірності.

Коли речовина або суміш постачається широкому загалу, необхідно включити застереження щодо утилізації продукту, а також утилізації упаковки. Щоб етикетки легко читалися та розумілися, вони повинні містити не більше ніж шість запобіжних застережень. Однак, якщо цього вимагають характер і серйозність небезпек, можна включити більше шести заяв.

Інформація та поради щодо вибору найбільш відповідних застережних застережень наведені в Розділі 7 Інструкції з маркування та пакування.

Правильні формулювання застережних застережень, як вони мають бути на етикетці, наведені всіма мовами в Додатку III до CLP. Ви можете шукати кожне твердження всіма мовами ЄС у базі даних багатомовної хімічної термінології (ECHA-term).

Етикетування

Подальші поради та приклади правильного маркування наведені в Інструкції з маркування та пакування. Інформацію про розмір етикетки та елементи етикетки див. у розділі 5.2 Інструкції.

Паспорт безпеки

Паспорт безпеки (ПБ) має бути наданий із сумішами, класифікованими як небезпечні, а також на вимогу одержувача, коли суміш містить небезпечні речовини вище певних рівнів концентрації.

Під час рекласифікації суміші вам необхідно оновити паспорт безпеки, щоб відобразити нову класифікацію та маркування вашої суміші, що відповідає вимогам CLP. Чи є суттєві зміни? Ви повинні надати клієнтам нову версію ПБ. Зміни також необхідно узагальнити в ПБ.
Інструкція зі складання паспортів безпеки дає детальні поради щодо того, що необхідно для підготовки хорошого паспорта безпеки.

Вебінари та індивідуальні онлайн-тренінги:

EKOTOXTRAINING.COM