• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

Хто повинен складати ПБ?

Хто повинен складати ПБ?
Перегляд Додатку II Регламенту REACH визначає в пункті 0.2.3, що:

Паспорт безпеки має бути підготовлений компетентною особою, яка повинна враховувати конкретні потреби та знання аудиторії користувачів, наскільки вони відомі. Постачальники речовин і сумішей повинні забезпечити, щоб такі компетентні особи пройшли відповідну підготовку, включаючи підвищення кваліфікації».

Компетентна особа

Термін «компетентна особа» в цьому контексті означає особу (або сукупність осіб) – або координатора групи людей – яка має або має в результаті своєї підготовки, досвіду та продовження освіти достатні знання для складання відповідних розділів ПБ або всього ПБ.

Постачальник ПБ може делегувати цю функцію своєму персоналу або третім сторонам. Не обов’язково, щоб експертні знання надавалися в повному обсязі однією компетентною особою.

Зрозуміло, що одна людина дуже рідко володіє широкими знаннями у всіх галузях, які охоплюються ПБ. Таким чином, необхідно, щоб компетентна особа покладалася на додаткові компетенції, як внутрішні, так і зовнішні.

Компетентна особа має забезпечити послідовність ДСН, особливо якщо вона виступає координатором групи людей.

На постачальника речовин і сумішей покладається особливий обов’язок забезпечити, щоб компетентні особи пройшли відповідну підготовку та підвищення кваліфікації.

У Регламенті REACH немає конкретних вказівок на підготовку, яку має пройти компетентна особа, або на те, що вона повинна пройти спеціальний курс або скласти офіційний іспит. Однак відвідування таких курсів, а також будь-який іспит і сертифікація може бути корисним для демонстрації необхідної компетентності.

Підготовка та безперервна освіта для цих осіб може здійснюватися як внутрішньо, так і за межами.

Рекомендується документувати організаційний потік при складанні та оновленні ПБ в компанії, напр. шляхом внутрішніх інструкцій або операційних процедур.

Якщо планується складання паспортів безпеки для вибухових речовин, біоцидів, засобів захисту рослин або поверхнево-активних речовин, необхідні додаткові знання про конкретні продукти законодавства, що застосовуються до них.

У тексті пункту 0.2.5 Додатку II до REACH зазначено, що:

«На першій сторінці вказується дата складання паспорта безпеки.

Коли паспорт безпеки було переглянуто і нова, переглянута версія надається одержувачам, зміни повинні бути доведені до відома одержувача в розділі 16 паспорта безпеки, якщо вони не були зазначені в іншому місці.

Для переглянутих паспортів безпеки на першій сторінці відображаються дата складання, зазначена як «Редакція: (дата)», а також номер версії, номер версії, дата заміни або інша вказівка ​​на те, яку версію замінено».

Таким чином, редакції повинні бути зазначені як такі на першій сторінці, а інформація про зміни має бути подана або в розділі 16, або в іншому місці в ПБ.

УВАГА!

Формат та зміст ПБ визначені статтею 31 та Додатком II Регламенту REACH. Остання зміна внесена з 1.6.2015 згідно з Регламентом № 830/2015/ЄС, а паспорти безпеки, видані до 1.6.2015, повинні відповідати не пізніше 31.5.2017.

Класифікація в паспортах безпеки відповідає Постанові CLP № 1272/2008/ЄС від 1.6.2015. У випадках, коли суміш була класифікована маркованою та надійшла на ринок до цієї дати, звільнення від перекласифікації діє до 1 червня 2017 року.

Іншою причиною для перегляду ПБ є оновлення Регламенту CLP (ATE) № 918/2016/ЄС від 19.05.2016 р., наприклад. деякі фрази про небезпеку змінено (H). Ця норма має діяти не пізніше 1.2.2018.
Хто повинен складати ПБ?Хто повинен складати ПБ?