• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

EkotoxInfo 3/2022

EkotoxInfo 3/2022

EkotoxInfo 3/2022

EkotoxInfo 3/2022

Основні теми: вибрані новини з хімічного та пов’язаного з ним законодавства:

1.Збереження дозволу на розміщення біоцидних продуктів на ринку Німеччини
2.Нові рекомендації ECHA щодо вимог до реєстрації в Регламенті REACH
3.Обмеження речовин PFAS
4.Необов’язкові вказівки для сектору фізичних речовин
5.Швидка консультація щодо S-метахлору
6.Нові косметичні обмеження для метил-N-метилантранілату
7.Нові розробки щодо схвалення біоцидних продуктів
8.Нові розробки щодо схвалення засобів захисту рослин
9.Повідомлення підприємствам, які мають намір розмістити фторуглероди на ринку ЄС у великих кількостях у 2023 році
10.Веб-зустрічі по реформі ЄС REACH

Збереження дозволу на розміщення біоцидних продуктів на ринку Німеччини

BAuA (Федеральний інститут безпеки та гігієни праці) у Німеччині опублікував нові вимоги до національних дозволів на біоцидні продукти: «Neues Meldeverfahren für Biozidprodukte». Виходячи з нових вимог, біоцидні продукти, розміщені на німецькому ринку до 26 серпня 2021 року, мають бути підтверджені/повторно повідомлені до 31 березня 2022 року, якщо продукт залишиться на ринку.

Нова інформація та документи необхідні як частина нового повідомлення. Ігнорування зобов’язання щодо повідомлення означає, що продукт не повинен бути розміщений на німецькому ринку.

*ECHA оновило свої рекомендації щодо інформації, яку необхідно подавати під час реєстрації хімічних речовин, щоб допомогти компаніям покращити якість своїх реєстраційних досьє. Агентство додало додаткові поради щодо того, як застосувати підхід перехресного читання та щодо ваги доказів, які необхідно подати. Зокрема, покращення стосуються положень про те, як застосовувати підхід перехресного читання та вагомість доказів, а також як комбінувати обидва підходи, дозволяючи обійтися без випробувань на тваринах.

Реєстратори повинні оновити свою реєстрацію REACH, якщо це необхідно, щоб переконатися, що їх досьє відповідає вимогам до інформації.
https://echa.europa.eu/pl/recommendations-to-registrants
Ekotox REACH

*Регламент REACH – вимоги щодо управління вашими хімічними речовинами на ринку Європейського Союзу

У вас є запитання чи потрібна допомога?

Будь ласка, зв’яжіться з нами – центри Ekotox надають консультаційні послуги та підтримку клієнтів у сфері законодавства ЄС щодо хімікатів – реєстрація, лише представник, авторизація, скринінг REACH/CLP – просто зателефонуйте нам +421 2 45943712, надішліть електронний лист на ekotox (за адресою )ekotox.eu або skype ekotox.bratislava

Рівні стандарти щодо виробництва, постачання та безпечного використання хімічних речовин застосовуються в усій Європейській економічній зоні (ЄЕЗ), яка включає країни-члени ЄС, Ісландію, Ліхтенштейн та Норвегію. Ці стандарти застосовуються до компаній незалежно від їхнього положення в ланцюжку поставок і продуктів, які вони виробляють, імпортують, експортують, постачають чи використовують.

Регламент REACH охоплює всі сектори виробництва, імпорту, розповсюдження або використання хімічних речовин як сировини чи готової продукції (не лише хімічну промисловість).

Застосовується до вас незалежно від розміру вашої компанії.

Покладає на вас відповідальність за безпечне використання речовин, які ви розміщуєте на ринку або використовуєте. Вимагає, щоб усі учасники ланцюга постачань повідомляли інформацію про безпечне використання хімічних речовин. Надає споживачам право запитувати про речовини, що викликають серйозне занепокоєння, що містяться у ваших статтях.

Те, що вам потрібно зробити, залежить від типу продуктів, які ви розміщуєте на ринку або використовуєте:

Речовини самі по собі, в тому числі метали суміші, або артикули. Якщо ви розміщуєте на ринку небезпечні продукти, вам доведеться дотримуватися додаткових вимог.

Виробник

Ви є виробником, якщо:

-Як фізична особа або компанія, ви перебуваєте в ЄЕЗ. Ви виробляєте або витягуєте хімічну речовину,коли ви купуєте речовину безпосередньо у компанії, що знаходиться за межами ЄЕЗ, і ввозите її на територію ЄЕЗ, ви несете ті самі обов’язки, що й виробник. Ви повинні зареєструвати речовину, щоб забезпечити доступ до ринку ЄЕЗ. Коли ви купуєте суміші, вимоги стосуються кожної окремої речовини, що міститься в суміші.
Ви є імпортером, якщо
-Купуєте хімічний продукт безпосередньо у постачальника, що знаходиться за межами ЄЕЗ, і ввозите його на територію ЄЕЗ.
Якщо ваш постачальник, який не є членом ЄЕЗ, призначив «Єдиного представника» в ЄЕЗ для реєстрації речовини, відповідно до REACH ви розглядаєтеся як наступний користувач.
1,Речовини (включаючи метали)
2,Суміші (наприклад, фарби, мастила), або
3,Предмети (наприклад, автомобільні шини, меблі та одяг). Якщо ви розміщуєте на ринку небезпечні продукти, вам доведеться дотримуватися додаткових вимог.

Імпортер

Законодавство ЄС встановлює найвищі стандарти хімічної безпеки у світі. Ваша відповідальність – переконатися, що хімікати та продукти, які ви ввозите в ЄЕЗ, відповідають цим вимогам.
Ви є імпортером, якщо купуєте хімічний продукт безпосередньо у постачальника, що знаходиться за межами ЄЕЗ, і ввозите його на територію ЄЕЗ. Якщо ваш постачальник, який не є членом ЄЕЗ, призначив «Єдиного представника» в ЄЕЗ для реєстрації речовини, відповідно до REACH ви розглядаєтеся як нижчестоящий користувач.

Тільки представник
Компанії, які базуються за межами ЄЕЗ, можуть призначити єдиного представника в Європі, який бере на себе завдання та відповідальність імпортерів щодо дотримання REACH. Це може спростити доступ їх продукції на ринок ЄЕЗ, забезпечити постачання та зменшити відповідальність імпортерів.
Тільки представники повинні бути:

* Фізична або юридична особа, зареєстрована в ЄЕЗ

* Оснащений достатніми знаннями щодо практичного поводження з речовинами та інформацією, що стосується них

* Призначається за взаємною згодою з виробником, розробником або виробником товару, зареєстрованим за межами ЄЕЗ

* Відповідає за дотримання юридичних вимог до імпортерів відповідно до REACH тільки представники можуть представляти більше, ніж одного постачальника, що не входить до ЄЕЗ, але повинні зберігати інформацію, пов’язану з кожним із них окремо.
Компанія, яка не є членом ЄЕЗ, має повідомити імпортер(ів) у тому самому ланцюжку поставок про Ваше призначення як єдиного представника. Ці імпортери потім розглядаються як наступні користувачі REACH.

Дистриб’ютор

Закон визнає роль, яку ви відіграєте між виробниками та клієнтами у забезпеченні комунікації про хімічну безпеку в ланцюжку поставок. Ваша активна участь необхідна для захисту людей та навколишнього середовища від хімічних ризиків.
Ви є дистриб’ютором відповідно до REACH і CLP, якщо ви отримуєте хімічну речовину або суміш в ЄЕЗ, зберігаєте її, а потім розміщуєте на ринку для когось іншого (також під вашим власним брендом, жодним чином не змінюючи їх хімічного складу.
Наприклад, роздрібні та оптові торговці є дистриб’юторами згідно з REACH та CLP.
Ви не є дистриб’ютором, коли ви купуєте хімікати за межами ЄЕЗ і розміщуєте їх прямо на ринку в ЄЕЗ. Якщо так, то ви імпортер.
Ви купуєте хімікати в ЄЕЗ і змішуєте їх з іншими хімічними речовинами, розбавляєте їх або (пере)повнюєте контейнери, перш ніж постачати їх іншим. Якщо так, то ви є низшим користувачем.

Нижній користувач

Ви є нижчестоящим користувачем, якщо:
* Ви перебуваєте в ЄЕЗ, і
* Постачальник речовини або суміші, які ви використовуєте, також зареєстрований в ЄЕЗ, і
* Ви використовуєте хімікати у своїй промисловій або професійній діяльності.
Ви не є користувачем нижче за течією, коли:
Постачальник речовини, яку ви використовуєте, зареєстрований за межами ЄЕЗ і не призначив єдиного представника для реєстрації речовини та забезпечення її доступу на ринок ЄС. Якщо це так, ви імпортер.
Ви тільки зберігаєте хімікати та розміщуєте їх на ринку (не змінюючи їх складу чи упаковки). Тоді ви дистриб’ютор.
Ви купуєте продукт і використовуєте його самостійно за межами промислового/професійного середовища. Якщо так, то ви споживач.

* Обмеження речовин PFAS
Європейське хімічне агентство висунуло пропозицію щодо обмеження на всій території ЄС усіх пер- і поліфторалкільних речовин (PFAS) у протипожежних пінах. Пропозиція базується на інформації, доступній на момент її підготовки, і може оновлюватися з урахуванням технічного прогресу та нової інформації. Консультації мають розпочатися 23 березня 2022 року і триватимуть ще 6 місяців.
На додаток до використання PFAS у протипожежних пінах, п’ять європейських країн (Нідерланди, Німеччина, Данія, Швеція та Норвегія) працюють над проектом обмеження, яке застосовуватиметься до всіх PFAS в інших сферах застосування. Вони планують подати свою пропозицію до ECHA у січні 2023 року.
PFAS в протипожежних пінах : витворити.
Необов’язкові вказівки для сектору фізичних речовин
Підготовка необов’язкових рекомендацій для перукарської промисловості є частиною комплексу спільно узгоджених заходів для підтримки автономного впровадження Європейської рамкової угоди про охорону праці та безпеку праці в перукарській промисловості. Окрім узгодженого змісту, цей документ містить деяку інформацію щодо рекомендацій щодо проблем на робочому місці в контексті пандемії COVID-19.
Швидка консультація щодо S-метахлору
Німеччина повідомила про проект гармонізованої класифікації та маркування (CLH) для S-метолахлору (ISO) та подала його на консультацію, яка була закрита 3 вересня 2021 року, але тим часом з’явилися додаткові дані щодо канцерогенності.
ECHA розпочала швидкі консультації для роз’яснень, які триватимуть до 7 березня 2022 року.
* Нові косметичні обмеження для метил-N-метилантранілату
1 лютого 2022 року Європейська комісія опублікувала Регламент Комісії (ЄС) 2022/135, який накладає певні обмеження на використання метил-N-метилантранілату (M-N-MA) в косметиці. До цього часу не було обмежень на M-N-MA, але 49-а поправка до стандартів IFRA обмежила його використання до 0,1% у кількох категоріях продуктів через його фототоксичну дію. Згідно з новим записом у Додатку III Регламенту ЄС про косметику, M-N-MA можна використовувати: у нерозчинних продуктах до 0,1%; у змивних продуктах до 0,2%. Косметика, яка не відповідає новим обмеженням, не може бути розміщена на ринку після 21 серпня 2022 року. Крім того, з 21 листопада 2022 року невідповідна продукція має зникнути з полиць магазинів.
Нові розробки щодо схвалення біоцидних продуктів

Біоцидний продукт Mydis – Управління з питань охорони здоров’я та безпеки Великобританії продовжило дію заходу, що дозволяє випускати на ринок Північної Ірландії та використовувати біоцидний продукт Mydis до 23 лютого 2023 року. (РЕШЕННЯ КОМІСІЇ ПРО ВИКОНАННЯ (ЄС) 2022/137).
Продукт, що містить алкіл (C12-16)бензилдиметиламоній хлорид – використовується як довготривалий очищувач для видалення шарів відкладень з деревини, цегляної кладки, покрівлі, бруківки та інших поверхонь. Продукт призначений для запобігання росту небажаних водоростей і захисту від водоростей. Зовнішнє застосування. Продукт, що містить активну речовину в концентрації 2,4 %, вважається біоцидним продуктом у розумінні статті 3(1)(a) Регламенту (ЄС) № 528/2012 і належить до типу продукту 2. (Впровадження КОМІСІЇ РЕГЛАМЕНТ (ЄС) 2022/146).
Біоцидний препарат Клінісепт + Дезінфектант шкіри – містить як діючу речовину активний хлор, що виділяється з гіпохлориту натрію. Активний хлор, що виділяється гіпохлоритом натрію, дозволений для використання в біоцидних продуктах типу 1 (догляд за людьми), як визначено в Додатку V до Регламенту (ЄС) № 528/2012. Управління з питань охорони здоров’я та безпеки Великобританії дозволяє випускати біоцид на ринок та використовувати його до 6 травня 2023 року. (РЕГЛАМЕНТ КОМІСІЇ (ЄС) 2022/155.
Біоцидний продукт, ідентифікований у Реєстрі біоцидних продуктів за номером BC-RW058475-96 – етикетка біоциду має містити інформацію: «Носіння хімічно стійких захисних рукавичок (матеріал рукавичок вказується власником ліцензії у продукті інформація) та одноразовий захисний одяг, щонайменше тип 6 за EN 13034, або еквівалентний захисний одяг, необхідний для роботи з продуктом. Якщо заявник на отримання дозволу або орган, що надає дозвіл, визначає заходи, які досягають рівня зниження опромінення, еквівалентного або більшого, ніж той, який досягається при носінні переліченого захисного спорядження, ці заходи повинні використовуватися замість перерахованих засобів індивідуального захисту та вказуються на етикетці біоцидного препарату та в авторизації.
(РЕГЛАМЕНТ КОМІСІЇ ВИКОНАННЯ (ЄС) 2022/323)
Креозол – розширення дії заходу щодо обмеження використання та розміщення на ринку у Франції певної деревини, обробленої креозотом, та речовинами, пов’язаними з креозотом. Термін дії дозволу креозоту для використання в біоцидних продуктах типу 8 закінчився 8 вересня 2021 року. Термін дії дозволу було продовжено з початкових 27 місяців до 59 місяців. (РЕГЛАМЕНТ КОМІСІЇ ВИКОНАННЯ (ЄС) 2022/326)
Нові розробки щодо схвалення засобів захисту рослин

Діюча речовина з низьким рівнем ризику Bacillus amyloliquefaciens штам IT-45 – діюча речовина була схвалена 27 лютого 2022 р., термін придатності – 27 лютого 2037 р. (РЕГЛАМЕНТ КОМІСІЇ ВИКОНАННЯ (ЄС) 2022/159)
Повідомлення підприємствам, які мають намір розмістити фторуглероди на ринку ЄС у великих кількостях у 2023 році

Фторвуглеці – це речовини, зазначені в Розділі 1 Додатка I до Регламенту (ЄС) № …/… HFC-23, HFC-32, HFC-41, HFC-125, HFC-125, HFC-134, HFC-134a, HFC-143 , HFC-143a, HFC-152, HFC-152a, HFC-161, HFC-227ea, HFC-236cb, HFC-236ea, HFC-236fa, HFC-245ca, HFC-245fa, HFC-365mfc-10me-4 .
Будь-яке розміщення на ринку цих речовин (за винятком випадків, коли загальна річна кількість становить менше 100 тонн CO2-еквіваленту на рік) підпадає під обмеження за системою квот.
Імпортери повинні мати дійсну реєстрацію на порталі F-Gas і в системі ліцензування фторуглеродів на момент випуску фторуглеродів у вільний обіг. Така реєстрація вважається обов’язковою ліцензією на імпорт. Аналогічна ліцензія потрібна для експорту фторуглеродів.
З 1 січня 2022 року імпортери зобов’язані відповідно до Єдиного тарифу Європейських Співтовариств (TARIC) вказувати в Єдиному митному документі (SAD) кількість фторуглеродів у еквівалентах CO2 на момент випуску для вільного обігу, а імпортери мають бути перераховані як «одержувач».

Компанії повинні подати декларацію про розрахункові кількості на 2023 рік на порталі F-Gas та в системі ліцензування фторуглеродів протягом періоду повідомлення з 14 березня 2022 року по 13 квітня 2022 року, 13:00. (CET).

(ЄВРОПЕЙСЬКА КОМІСІЯ, Повідомлення для підприємств, які мають намір розмістити гідрофторуглеводні наливом на ринок Європейського Союзу в 2023 році, 2022/C 44/13)

Веб-зустрічі по реформі ЄС REACH

Ecotox Centers запрошує вас на 3 онлайн-заходи, на які ми запросили представників ECHA, Cefic та Eurometalux. Перше, квітневе засідання відбудеться 26.04.2022 р. На зустрічі ми обговоримо запропоновані зміни до регламенту REACH. Участь у заході безкоштовна, проте кількість місць обмежена.
Основні теми:
нові вимоги до інформації в процесі реєстрації ЄС REACH;

більше інформації про використання та вплив;

Коефіцієнт оцінки суміші (MAF).

Leave a Reply