• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

EkotoxInfo 10/2022 

EkotoxInfo 10/2022 

EkotoxInfo 10/2022 

Пропонуємо вам ознайомитися з поточним випуском хімічних новин ЕкотоксІнфо. У підсумку минулого місяця ви знайдете такі теми:

 

  1. Українські REACH та CLP
  2. Дозвіл на використання сполук хрому
  3. Звіт ECHA про авторизацію REACH для речовин SVHC
  4. Припинено процес рестрикції певних сполук кобальту
  5. Завершено консультації щодо нових класів CLP
  6. Сенсибілізуючі шкіру речовини в споживчих сумішах
  7. Нагадування про необхідність оновлення паспортів безпеки

 

  1. Українські REACH та CLP

Кабінет міністрів схвалив український проект управління хімікатами. Україна створить правову базу для впровадження сучасних європейських регламентів REACH та CLP. Крім того, згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, Україна має гармонізувати своє природоохоронне законодавство з європейським та імплементувати положення Базельської конвенції, Роттердамської конвенції та Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі (СОЗ). Тепер пропозиція буде подана до українського парламенту для затвердження та реалізації.

https://ekotox.eu/news/ukraines-cabinet-approves-draft-chemicals-management-law/

 

  1. Дозвіл на використання сполук хрому

 

ECHA отримала понад 1000 повідомлень від промислових об’єктів, які використовують триоксид хрому для хромування та обробки поверхонь у ЄС. Це сталося після двох рішень Європейської комісії в грудні 2020 року, які надають дозвіл на використання хімікату до вересня 2024 року. Тепер правоохоронні органи можуть проводити перевірки за необхідності.

Повідомляючи ECHA про використання, компанії підтверджують, що вони дотримуються умов використання, встановлених у рішеннях щодо авторизації, наданих їхнім постачальникам. Відповідно до умов вони повинні повідомити ECHA до кінця 2021 року про те, як їхні працівники піддаються впливу триоксиду хрому. Ця інформація допоможе компаніям ще краще захистити своїх працівників, мінімізувавши їхній вплив канцерогену.

Більшість подальших користувачів, які бажають продовжувати використовувати триоксид хрому, повинні будуть підготувати індивідуальну заявку для отримання дозволу REACH.

Насправді часу на підготовку всіх документів, необхідних для успішної авторизації REACH, небагато. Компанії повинні почати якнайшвидше, щоб вчасно виконати всі необхідні кроки.

Веб-сторінки авторизації Ekotox REACH: https://ekotox.eu/reach-authorisation/

 

 

  1. Звіт ECHA про авторизацію REACH для речовин SVHC

ECHA опублікувала звіт про використання речовин SVHC, які підлягають авторизації. Дослідження охопило період 2010-2021 років, і його результати показують, що використання цих речовин у ЄС зменшилося приблизно на 45%. Результати підтверджують, що запровадження процедури авторизації є ефективним і приносить відчутну користь.

Зміна тоннажу речовини Додатку XIV 2010-2021_en (europa.eu)

  1. Процес рестрикції певних сполук кобальту

Запропоноване обмеження деяких сполук кобальту тимчасово не прийнято. Згідно з квітневим рішенням, комітет не повинен готувати поправки до Додатку XVII REACH. Проте Комісія звернулася до RAC з проханням надати висновок щодо лімітів професійного впливу сполук кобальту, які мають бути надані до кінця цього року.

https://ec.europa.eu/docsroom/documents/49954?locale=en

 

 

  1. Завершено консультації щодо нових класів CLP

До 18 жовтня тривали відкриті громадські консультації щодо проекту закону про введення нових класів небезпеки в рамках перегляду регламенту CLP, під час якого комітет запропонував запровадити 3 нових класи небезпеки. Тепер Комісія оцінить зауваження до проекту та почне процедуру прийняття змін.

Висловіть свою думку (europa.eu)

  1. Нагадування про необхідність оновлення паспортів безпеки

Ще раз нагадуємо вам про найближчу дату оновлення поточних паспортів безпеки. З 1 січня 2023 року всі картки мають відповідати новому формату.

https://ekotox.eu/news/safety-data-sheets-2022-dont-miss-the-deadline/

Консультаційна підтримка EKOTOX CENTERS https://ekotox.eu/

 

Онлайн-консультації, навчання та вебінари: https://ekotoxtraining.com/