• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

ECHA визначає ризики, пов’язані з добавками до ПВХ та вивільненням мікрочастинок

ECHA визначає ризики, пов’язані з добавками до ПВХ та вивільненням мікрочастинок

ECHA визначає ризики, пов’язані з добавками до ПВХ та вивільненням мікрочастинок

ECHA/NR/23/31

Дослідження Європейського хімічного агентства (ECHA) показало, що деякі речовини, додані до полівінілхлоридного пластику (ПВХ), такі як пластифікатори, можуть становити небезпеку для людей і навколишнього середовища. Щоб обмежити використання цих добавок і звести до мінімуму викиди мікрочастинок ПВХ, необхідні регуляторні заходи.

Гельсінкі, 28 листопада 2023 р. – На запит Європейської Комісії ECHA зібрала інформацію про потенційні ризики, які несуть добавки до ПВХ та сам ПВХ для здоров’я людини та довкілля. Вона також розглянула можливі альтернативи та оцінила соціальні наслідки потенційних заходів з управління ризиками.

Дослідження було зосереджено на 63 добавках до ПВХ, включаючи пластифікатори, термостабілізатори та антипірени. Основні висновки свідчать про необхідність регуляторних заходів:

– мінімізувати ризики, пов’язані з пластифікаторами, зокрема ортофталатами, які загалом є шкідливими для репродуктивної функції

– мінімізувати ризики, пов’язані з термостабілізуючими органотинами, такими як DOTE. Вони можуть спричиняти вади розвитку та репродуктивну шкоду; – зменшити викиди антипіренів, як це запропоновано в Стратегії регулювання антипіренів ECHA; та

– впроваджувати та вдосконалювати технології, які мінімізують викиди мікрочастинок ПВХ, особливо на переробних підприємствах та звалищах. Виділення мікрочастинок ПВХ сприяє забрудненню навколишнього середовища пластиком. Ці мікрочастинки також містять шкідливі добавки, а отже, мінімізація їх викидів призведе до зменшення викидів цих добавок.

Ризики, пов’язані з ПВХ-смолою для працівників і навколишнього середовища, вважаються адекватно контрольованими за нинішніх умов експлуатації та заходів безпеки, що вживаються компаніями. Цей висновок був зроблений на основі аналізу матеріалів, що використовуються для виготовлення ПВХ-смоли, виробничого процесу, утилізації відходів та впливу пилу ПВХ.

Розслідування ECHA наразі надіслано до Європейської комісії, яка оцінить його та вирішить, чи є необхідність офіційно просити ECHA підготувати пропозицію щодо обмежень REACH.


Передумови

Дослідження ECHA допомагає Європейській Комісії визначити, як можна контролювати потенційні ризики, пов’язані з добавками до ПВХ та самим ПВХ. Ця робота сприяє досягненню цілей Стратегії ЄС щодо пластмас та зобов’язань ЄС щодо зменшення забруднення пластиком в рамках Програми ООН з навколишнього середовища.