• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

Дорожня карта ЄС щодо обмежень до 2030 року

Дорожня карта ЄС щодо обмежень до 2030 року

Дорожня карта ЄС щодо обмежень до 2030 року

25 квітня 2022 року Європейська комісія опублікувала «Дорожню карту обмежень» як частину хімічної стратегії ЄС. Він жодним чином не є юридично обов’язковим, а скоріше надає погляд на майбутню політику ЄС щодо дотримання екологічних вимог. Дорожня карта містить перелік груп широко використовуваних хімічних речовин, які викликають занепокоєння, на які в найближчі роки будуть введені обмеження на європейському рівні. Це важливо, оскільки це дає всім зацікавленим сторонам довгострокову видимість щодо запланованих регуляторних заходів і, таким чином, може сприяти існуючим і майбутнім зусиллям із заміни безпечних альтернатив.
План орієнтований на цілі класи хімічних речовин, а не регулює їх окремо або в малих групах, як це відбувається зараз. Дорожня карта обмежень використовуватиме груповий підхід до регулювання хімічних речовин, у якому найбільш шкідливий член сімейства хімічних речовин визначає юридичні обмеження для всієї родини. Якщо впровадити за призначенням, тисячі хімічних речовин швидко будуть обмежені в ЄС. Загалом, за оцінками Європейського Екологічного Бюро (ЄЕБ), Дорожня карта обмежень призведе до обмеження приблизно від 5 000 до 7 000, але галузева асоціація CEFIC стверджує, що до 12 000 речовин можуть в кінцевому підсумку потрапити в сферу дії нової пропозиції, що становитиме у світі «найбільша заборона токсичних хімікатів».

Європейське екологічне бюро виділяє 6 груп хімікатів, які підлягають обмеженню:

  • Полівінілхлорид (ПВХ) та його добавки;
  • PFAS (неосновне використання);
  • Бісфеноли, включаючи BPA;
  • Антипірени;
  • Хімічні речовини в продуктах для догляду за дітьми, які викликають рак, генетичні мутації або завдають шкоди репродуктивній системі (CMRs);
  • Токсичні хімічні речовини в одноразових підгузках/пелюшках.Дорожня карта визначає пріоритети для Європейського агентства з хімічних речовин до перегляду Регламенту REACH (очікується на 2027 рік). Згідно з дорожньою картою, процес обмеження розпочнеться протягом двох років до 2025-2027 років. Усі речовини зникнуть до 2030 року.
    Працівники Комісії з обмеження дорожньої карти в рамках стратегії хімічної речовини щодо сталого розвитку

    https://ec.europa.eu/docsroom/documents/49734?fbclid=IwAR0Ftb0aCg9_umH4lMvPBAuwekVQZiqGrL4jnOD7urUYAwz3nT6o8FHUd8E

    Ekotox Веб-сторінкa REACH: https://ekotox.com.ua/