• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

Кожен третій перевірений біоцидний продукт виявився невідповідним вимогам

Кожен третій перевірений біоцидний продукт виявився невідповідним вимогам

Кожен третій перевірений біоцидний продукт виявився невідповідним вимогам

ECHA/NR/23/30

Загальноєвропейський правозастосовний проект виявив близько 60 активних речовин у біоцидних засобах, які не дозволені на ринках ЄС, Європейської економічної зони та Швейцарії. Кожен третій з перевірених продуктів не відповідав принаймні одній з перевірених законодавчих вимог.

Гельсінкі, 21 листопада 2023 р. – Національні правоохоронні органи 29 країн перевірили понад 3 500 біоцидних продуктів. Загалом 37 % перевірених біоцидів не відповідали принаймні одній з перевірених законодавчих вимог.

 

18 % перевірених продуктів не відповідали основним вимогам, які впливають на їх безпечне використання. Більшість з них або не мали дозволу на застосування, або містили недозволені діючі речовини. Більшість біоцидів з такими серйозними невідповідностями були дезінфікуючими засобами, інсектицидами та репелентами/привабливими речовинами. Інспектори виявили близько 60 діючих речовин, які не дозволені до використання в цих продуктах. Усі продукти, які не мали дозволу або містили недозволені діючі речовини, були вилучені з ринку. У деяких випадках були порушені кримінальні справи або накладені штрафи.

 

Решта 19 % невідповідної продукції мали незначні недоліки, які не впливали на безпечне використання, наприклад, відсутність контактної інформації про постачальника. У цих випадках національні правоохоронні органи надавали рекомендації або видавали адміністративні приписи.

 

Значна кількість невідповідностей була виявлена в дезінфікуючих засобах, що продаються споживачам. 265 дезінфікуючих засобів з майже 1 900 перевірених (14 %) виявилися невідповідними. Це включало серйозні недоліки, такі як відсутність дозволу або неправильне маркування, що зазвичай призводило до вилучення дезінфікуючих засобів з ринку.

 

Інспектори зосередили свою увагу на дезінфікуючих засобах, оскільки нові виробники вийшли на ринок з біоцидними продуктами на ранніх стадіях пандемії COVID-19. Багато з цих дезінфікуючих засобів не повністю відповідали Регламенту ЄС про біоцидні продукти (BPR) та пов’язаним з ним національним перехідним вимогам щодо біоцидів.

Передумови

У рамках цього проекту з гармонізації правозастосування щодо біоцидів було перевірено, наскільки різні типи біоцидних продуктів на ринках ЄС, ЄЕЗ та Швейцарії відповідають Регламенту щодо біоцидних продуктів. Інспекції були зосереджені на

– недозволені активні речовини в біоцидних продуктах;

– затвердження постачальників активних речовин (стаття 95);

– зобов’язання, пов’язані з маркуванням, пакуванням та рекламою біоцидних продуктів.

Національні правоохоронні органи проводили перевірки протягом 2022 року. За необхідності, контроль також включав хімічний аналіз біоцидних продуктів.