• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

Перегляд Директиви ЄС про упаковку та відходи упаковки

Перегляд Директиви ЄС про упаковку та відходи упаковки

Перегляд Директиви ЄС про упаковку та відходи упаковки

Європейський парламент ухвалив нові заходи, щоб зробити упаковку більш екологічною та зменшити кількість відходів упаковки в ЄС.

Правила, які були попередньо узгоджені з Радою ЄС, включають цілі щодо скорочення упаковки (5% до 2030 року, 10% до 2035 року та 15% до 2040 року) та вимагають від країн ЄС скоротити, зокрема, кількість відходів пластикової упаковки. Щоб зменшити кількість непотрібної упаковки, для згрупованої, транспортної упаковки та упаковки електронної комерції встановлено максимальне співвідношення порожнього простору 50%; Виробники та імпортери також повинні будуть подбати про те, щоб вага та об’єм упаковки були зведені до мінімуму.

Деякі види одноразової пластикової упаковки будуть заборонені з 1 січня 2030 року. До них відносяться упаковка для необроблених свіжих фруктів і овочів, упаковка для харчових продуктів і напоїв, наповнених і споживаних в кафе і ресторанах, окремі порції (наприклад, для приправ, соусів, вершків, цукру), мініатюрна упаковка для туалетного приладдя і дуже легкі пластикові пакети-переноски (до 15 мкм).

Щоб запобігти негативним наслідкам для здоров’я, текст включає заборону на використання так званих «вічних хімікатів» (пер- та поліфторованих алкільних речовин або PFAS) вище певних порогових значень в упаковці, що контактує з харчовими продуктами.

Запропонований регламент встановлюватиме положення щодо сталого розвитку (наприклад, щодо речовин, що викликають занепокоєння, придатності для переробки, а також обов’язкового вмісту вторинної сировини та мінімізації упаковки); маркування, маркування та інформація (наприклад, про склад матеріалу упаковки); зобов’язання для суб’єктів господарювання (наприклад, заборона певних форматів упаковки та встановлення цільових показників повторного використання та заправки); управління відходами упаковки та упаковки (наприклад, цілі щодо скорочення відходів упаковки, а також системи зберігання та повернення одноразових пластикових пляшок для напоїв та металевих контейнерів для напоїв); та зелені публічні закупівлі.

Веб-сторінка ЄП: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240419IPR20589/new-eu-rules-to-reduce-reuse-and-recycle-packaging

Екотокс Хімічний Менеджмент: https://ekotox.com.ua/хімічний-менеджмент/

Веб-сторінка REACH Конференція 2024: REACH Conference 2024 – Ekotox Training