• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

Пропозиція Європейської комісії: Продовження перехідного періоду та нові керівні принципи для EUDR

Пропозиція Європейської комісії: Продовження перехідного періоду та нові керівні принципи для EUDR

Пропозиція Європейської комісії: Продовження перехідного періоду та нові керівні принципи для EUDR

Європейська комісія зробила важливий крок на шляху до впровадження Регламенту ЄС про вирубку лісів (EUDR), який спрямований на запобігання вирубці лісів у всьому світі шляхом регулювання продукції, що надходить на європейський ринок або експортується з нього.

 

Продовжено термін імплементації вимог EUDR

У відповідь на виклики, пов’язані із запровадженням нових правил, Європейська комісія запропонувала продовжити терміни адаптації до регулювання. Великі та середні підприємства мають до  30 грудня 2025 року  повністю виконати вимоги EUDR, а малі та мікропідприємства – до 30 червня 2026 року. Додаткові 12 місяців будуть використані як перехідний період. Якщо пропозиція буде прийнята, у підприємців буде час, щоб запровадити системи належної обачності, які гарантують, що їхні ланцюжки поставок вільні від вирубки лісів.

 

Нові керівні принципи та надання спеціальної ІТ-системи

Разом із продовженням термінів Європейська комісія випустила оновлені керівні принципи та рамки міжнародного співробітництва. Ці керівні принципи уточнюють, m.in іншого, основні визначення Регламенту, такі як поняття «оператор», «належна обачність» та «розміщення на ринку», а також вимоги законодавства та терміни. Крім того, МСП можуть розраховувати на більш м’які правила та спрощені зобов’язання.

Як було оголошено раніше, у грудні цього року планується запустити повнофункціональну ІТ-систему, в якій підприємці зможуть подавати декларації про належну обачність. Таким чином, зареєструватися та надіслати документи можна буде до того, як постанова набуде чинності.

 

Стратегічні рамки міжнародного співробітництва

Стратегія Єврокомісії підкреслює міжнародне співробітництво та визнає, що вирубка лісів є глобальною проблемою, яка потребує скоординованого реагування. Тому більшість країн світу відносять до країн «низького ризику». Основна увага буде зосереджена на роботі з країнами з високим ризиком для дотримання стандартів EUDR. Ці цілі m.in переслідують:

  • Сприяння сталим сільськогосподарським практикам і ланцюжкам поставок без вирубки лісів у всьому світі та
  • Включення принципів прав людини, зокрема прав корінних громад, які постраждали від вирубки лісів.

 

Значення EUDR

Регламент ЄС про вирубку лісів є важливим інструментом у боротьбі зі зміною клімату, який має на меті зменшити внесок ЄС у глобальну вирубку та деградацію лісів. Ліси відіграють важливу роль у поглинанні вуглекислого газу, а їх знищення прискорює глобальне потепління та втрату біорізноманіття. Успіх цього регулювання залежить від співпраці між ЄС, бізнесом та міжнародними партнерами, особливо в регіонах, які найбільше постраждали від вирубки лісів. Додатковий час, який надається компаніям для дотримання EUDR, має на меті сприяти плавному та ефективному переходу до ланцюгів поставок без вирубки лісів, забезпечуючи при цьому забезпечення екологічної стійкості пліч-о-пліч із глобальною торгівлею.

 

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/de/ip_24_5009