• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

НОВІ КЛАСИ НЕБЕЗПЕКИ для речовин та сумішей в ЄС

НОВІ КЛАСИ НЕБЕЗПЕКИ для речовин та сумішей в ЄС

НОВІ КЛАСИ НЕБЕЗПЕКИ для речовин та сумішей в ЄС

ЄС опублікував Делегований регламент про внесення змін до Регламенту CLP, який встановлює нові класи небезпеки та критерії для класифікації, маркування та пакування речовин і сумішей.

Він застосовується до всіх хімічних речовин і сумішей, розміщених на ринку ЄС відповідно до REACH. Це також стосується активних речовин у біоцидних продуктах і засобах захисту рослин, які зазвичай є пріоритетними для гармонізованої класифікації в ЄС.

ECHA надає консультації щодо нових класів небезпеки для речовин та сумішей

Три нові класи небезпеки для класифікації, маркування та пакування (CLP) речовин і сумішей набувають чинності 20 квітня 2023 року. Європейське хімічне агентство опублікувало інформацію про дати подання заявок та відповідні інструкції.

 

Європейська комісія оновила Регламент класифікації, маркування та пакування, додавши наступні класи небезпеки:

-ендокринні руйнівники (ЕР) для здоров’я людини або навколишнього середовища;

-стійкі, біоакумулюючі та токсичні (PBT); дуже стійкі та дуже біоакумулюючі (vPvB); та

-стійкі, мобільні та токсичні (СМТ); дуже стійкі та дуже мобільні (vPvM).

Компанії та органи влади країн-членів ЄС можуть використовувати поточні настанови щодо ідентифікації ендокринних порушників та оцінки PBT (персистентність, біоакумуляція, токсичність) до оновлення настанов щодо застосування критеріїв CLP. Очікується, що воно буде готове у 2024 році. і привести свої досьє у відповідність до інформаційних вимог, де це необхідно.

Які зобов’язання виникають у компаній після набуття чинності Делегованого регламенту Комісії (ЄС) 2023/707 від 19 грудня 2022 року?

Веб-посилання: https://qnapublic.echa.europa.eu/?ids=2006

Відповідь:

Після набуття чинності Делегованого регламенту 2023/707 (20 квітня 2023 року) виробники, імпортери, переробники та дистриб’ютори повинні розглянути наступні завдання, щоб виконати свої обов’язки. Точний порядок і терміни залежатимуть від конкретного сценарію кожного оператора: чи виводять вони на ринок речовини або суміші; чи є вони учасниками спільного подання чи ні; чи їхні речовини або суміші вже виведені на ринок чи ні тощо. Цей перелік не є вичерпним, але відображає основні завдання, які ставить перед собою новий законодавчий текст.

 

Переглянути класифікацію та маркування речовин і сумішей у своєму портфоліо відповідно до критеріїв нових класів небезпеки. Вони повинні використовувати всю наявну інформацію для самостійної класифікації.

Взяти до уваги перехідні періоди для речовин і сумішей, які їх стосуються, і переконатися, що вони виконали свої обов’язки найпізніше до цієї дати. Перехідні періоди дозволяють виконати вимоги раніше і уникнути труднощів в останню хвилину.

Якщо вони є частиною спільної заявки в рамках REACH, ініціюйте обговорення, щоб узгодити класифікацію та маркування своїх речовин. Оновити реєстраційне досьє без невиправданої затримки, як зазначено в Імплементаційному регламенті 2020/1435.

Якщо вони є частиною групи виробників/імпортерів для цілей нотифікації C&L, ініціювати обговорення для узгодження класифікації та маркування своїх речовин. Відповідно оновіть нотифікацію в інвентаризації.

Зв’яжіться з іншими нотифікаторами щодо тієї самої речовини, щоб узгодити нову класифікацію та маркування. Лідер спільного подання або лідер групи виробників/імпортерів, якщо оператор є членом однієї з них, може допомогти в такому спілкуванні.

Переглянути свої етикетки, як для речовин, так і для сумішей.

Оновити, за необхідності, будь-яке повідомлення токсикологічного центру, яке вони вже надіслали, новою інформацією про небезпеку.

Подумайте, чи потрібне нове повідомлення до токсикологічного центру. Суміші, які раніше не були класифіковані з точки зору небезпеки для здоров’я людини або фізичної небезпеки, можливо, доведеться класифікувати за новим класом небезпеки для здоров’я людини з 1 травня 2026 року.

Оновити свої паспорти безпеки (SDS) з урахуванням нової класифікації та маркування, а також всієї відповідної нової інформації, необхідної для відображення нових небезпек. Можливо, їм доведеться скласти SDS для речовин або сумішей, які раніше не були класифіковані.

Підготуватися до складання та надання SDS за запитом, якщо їхні суміші не класифіковані, але містять речовину, що належить до категорії ендокринних руйнівників 2 або більше, і не призначені для широкої громадськості.

Перехідні періоди:

Повна стаття ECHA: https://echa.europa.eu/sk/-/echa-provides-advice-on-new-hazard-classes-for-substances-and-mixtures

Веб-сторінки Ekotox Centers EU SDS/CLP: https://ekotox.eu/safety-data-sheet-sds/

Навчання: EU SDS Compliance *Вебінар*: https://ekotoxtraining.com/events/eu-sds-compliance-webinar-2/