• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

Нові дві небезпечні хімічні речовини додано до списку кандидатів на включення до Регламенту ЄС REACH

Нові дві небезпечні хімічні речовини додано до списку кандидатів на включення до Регламенту ЄС REACH

Нові дві небезпечні хімічні речовини додано до списку кандидатів на включення до Регламенту ЄС REACH

ECHA додала дві нові хімічні речовини до списку кандидатів.

Одна з них є токсичною для репродукції, а інша має дуже стійкі та біоакумулятивні небезпечні властивості. Вони використовуються, наприклад, у чорнилах і тонерах, а також у виробництві пластмасових виробів.

Запис додано до Списку кандидатів 14 червня 2023 року:

 

# НАЗВА РЕЧОВИНИ ЕС НОМЕР CAS НОМЕР ПРИЧИНА ВКЛЮЧЕННЯ ПРИКЛАДИ ВИКОРИСТАННЯ
1 Дифеніл-2,4,6-триметилбензоїл

фосфін оксид

278-355-8 75980-60-8 Токсичні для репродуктивної функції (стаття 57c) Чорнила і тонер, лакофарбові матеріали, фотохімія, полімери, клеї, герметики та шпаклівки, шпаклівки, штукатурки, глини для моделювання.
2 Біс(4-хлорфеніл) сульфон 201-247-9 80-07-9 vPvB

(стаття 57 e)

Виробництво хімікатів, пластмасових виробів та гумових виробів.

Список кандидатів наразі налічує 235 позицій – деякі з них є групами хімічних речовин. Тому загальна кількість хімічних речовин, що зазнали впливу, є вищою.

У майбутньому ці речовини можуть бути включені до Переліку дозволів.

Якщо речовина потрапляє до цього списку, її використання буде заборонено, якщо компанії не подадуть заявку на отримання дозволу, і Європейська комісія не дозволить їм продовжувати її використання.

Наслідки списку кандидатів

Згідно з REACH, компанії мають юридичні зобовязання, якщо їхня речовина включенасамостійно, в сумішах або у виробахдо Списку кандидатів.

Постачальники виробів, що містять речовини зі Списку кандидатів у концентрації понад 0,1 % (за вагою), зобов’язані надати своїм клієнтам і споживачам інформацію про безпечне використання цих виробів. Споживачі мають право запитувати у постачальників, чи містять продукти, які вони купують, речовини, що викликають особливе занепокоєння.

Імпортери та виробники виробів повинні будуть повідомити ECHA, якщо їхній виріб містить речовину зі списку кандидатів, протягом шести місяців з моменту її включення до списку (14 червня 2023 року). Постачальники речовин зі Списку кандидатів, що постачаються як самостійно, так і в сумішах, повинні надавати своїм клієнтам паспорт безпеки.

Відповідно до Рамкової директиви про відходи, компанії також повинні повідомляти ECHA, якщо вироби, які вони виробляють, містять речовини, що викликають особливе занепокоєння, у концентрації понад 0,1 % (за масою). Це повідомлення публікується в базі даних ECHA про речовини, що викликають занепокоєння в продуктах (SCIP).

Посилання на новини ECHA: https://echa.europa.eu/sk/-/echa-adds-two-hazardous-chemicals-to-candidate-list

Веб-сторінки REACH-акредитації Екотоксичних центрів:https://ekotox.com.ua/reach

Навчальний портал: https://ekotoxtraining.com/