• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

Небезпечні хімічні речовини, що містяться в багатьох споживчих товарах

Небезпечні хімічні речовини, що містяться в багатьох споживчих товарах

Небезпечні хімічні речовини, що містяться в багатьох споживчих товарах

ECHA/NR/23/33

Загальноєвропейський правозастосовний проект Форуму ECHA виявив надмірний вміст небезпечних хімічних речовин, таких як свинець і фталати, у продуктах, що продаються споживачам. Загалом 18 % перевірених продуктів порушували законодавство ЄС.

Гельсінкі, 13 грудня 2023 р. – Національні правоохоронні органи 26 країн ЄС перевірили понад 2 400 продуктів. Більшість з яких призначені для споживачів, і виявили, що понад 400 з них порушують хімічне законодавство ЄС.

Найпоширенішими типами продукції, що порушують законодавство, були:

1.Електричні пристрої, такі як електричні іграшки, зарядні пристрої, кабелі, навушники. 52 % цих продуктів були визнані невідповідними. В основному через вміст свинцю в припоях, фталатів у м’яких пластикових деталях або кадмію в друкованих платах.

2.Спортивне обладнання, таке як килимки для йоги, велосипедні рукавички, м’ячі або гумові ручки спортивного інвентарю. 18 % цих продуктів були визнані невідповідними, в основному через вміст SCCPs і фталатів у м’якому пластику та ПАУ в гумі.

3.Іграшки для купання/води, ляльки, костюми, ігрові килимки, пластикові фігурки, іграшки для непосидючих, іграшки для вулиці, слиз та предмети догляду за дітьми. 16 % неелектричних іграшок були визнані такими, що не відповідають вимогам, в основному через фталати, знайдені в м’яких пластикових деталях, а також інші заборонені речовини, такі як ПАУ, нікель, бор або нітрозаміни.

4.Модні вироби, такі як сумки, прикраси, ремені, взуття та одяг. 15 % цих продуктів були визнані невідповідними через вміст у них фталатів, свинцю та кадмію.

У випадках виявлення невідповідної продукції інспектори вживали заходів впливу, більшість з яких призводила до вилучення такої продукції з ринку. 

Рівень невідповідності був вищим для продукції, яка походила з-поза меж Європейського економічного простору (ЄЕП) або походження якої було невідомим.

Передумови

Цей правозастосовний проект перевіряв, чи відповідають різні види продукції, що продаються споживачам та професійним користувачам на ринку ЄЕЗ, хімічним регламентам ЄС.

Проект охоплював обмеження REACH, мита, що застосовуються до речовин, які підпадають під дію REACH, обмеження щодо СОЗ, а також обмеження, що випливають з Директив щодо іграшок та RoHS. Протягом 2022 року перевірки були проведені національними правоохоронними органами у 26 країнах.