• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

Залишки активних речовин у питній воді

Залишки активних речовин у питній воді

Залишки активних речовин у питній воді

Тепер доступні настанови EFSA та ECHA

З 1 квітня 2026 року в Європі запроваджується нова вимога щодо оцінки впливу процесів очищення води на активні речовини та їх метаболіти. Ця ініціатива, яку спільно очолюють Європейське хімічне агентство (ECHA) та Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA), охоплює нові реєстрації та поновлення реєстрацій активних речовин у засобах захисту рослин та біоцидних продуктах.

Наприкінці 2023 року було опубліковано керівний документ щодо впливу процесів водопідготовки на залишки активних речовин або їх метаболіти у воді, забіреній для виробництва питної води. Тривають дискусії між хімічними, агрохімічними компаніями та контрактними дослідницькими організаціями з метою визначення та затвердження чітких стратегій тестування та аналітичної підтримки для відповідності новим вимогам.

Питна вода отримується з джерел, у тому числі поверхневих та/або підземних вод. У настанові наведено різні підходи до вимірювання впливу процесів очищення води як на активні речовини, так і на їх метаболіти у виробництві питної води. Настанова поширюється на процеси, що використовуються переважно в Європейському Союзі, включаючи фільтрацію, хлорування, попереднє окислення, озонування та ультрафіолетову дезінфекцію. Це допоможе вирішити проблеми громадського здоров’я, пов’язані з впливом шкідливих сполук у питній воді.

Що входить в тестування?

У рамках багаторівневих рамок вона уникає, де це можливо, діючих досліджень і включає, де це доречно, використання методологій зважування доказів і новий підхід.

Точна кількість вже використовуваних активних речовин і які потрібно буде оцінити, поки невідома, але за оцінками, їх буде від 100 до 500, кожен з яких має кілька потенційних метаболітів. Це викликає занепокоєння у виробників, які будуть змушені завершити тестування, щоб забезпечити постійну відповідність своєї продукції.

Чим може допомогти компанія ЕКОТОКС ЦЕНТР УКРАЇНА?

Компанія ЕКОТОКС ЦЕНТР УКРАЇНА пропонує експертні консультації щодо реєстрації діючих речовин відповідно до нових вимог ECHA та EFSA. Допомагаємо з тестуванням стратегій, аналітичною підтримкою та дотриманням законодавчих вимог щодо відповідності продукції. Наша мета – забезпечити безпеку питної води та дотримання всіх норм.

https://echa.europa.eu/-/echa/efsa-guidance-on-the-impact-of-water-treatment-processes-of-residues-of-active-substances-in-drinking-water