• +38 066 7330343
  • ekotox(at)ekotox.com.ua // 03110, Kyiv, Solomyansky district, Pirogovsky str. 19/6, Україна

Вуглецевий слід та звітність/бухгалтерський облік

Центри Екотокс надають консультаційні послуги та підтримку клієнтів у сфері вуглецевого сліду та звітності

Якщо вам потрібна допомога, будь ласка, зв’яжіться з нами за одним із наступних контактів:

 

Вуглецевий слід – це показник того, наскільки щось впливає на кліматичну кризу. Він вимірює загальну кількість парникових газів, що виробляються прямо чи опосередковано організацією, послугою чи продуктом, і зазвичай виражається в еквівалентних тоннах вуглекислого газу (tCO2e). Коли ми говоримо про викиди вуглецю, ми зазвичай маємо на увазі всі парникові гази, які затримують тепло в атмосфері Землі, що призводить до глобального потепління та зміни клімату.

 

Що таке облік викидів вуглецю?

 

Облік викидів вуглецю дозволяє компаніям, урядам і приватним особам розуміти та вимірювати свій вплив на навколишнє середовище. Облік викидів вуглецю враховує загальні викиди парникових газів, вироблені компанією, як прямо, так і опосередковано.

Вуглецевий облік має на меті підсумувати всі викиди, за які несе відповідальність конкретна компанія, включаючи ті, що виходять за рамки її безпосередньої діяльності. Широко відомий Протокол про парникові гази, розроблений Інститутом світових ресурсів та Всесвітньою діловою радою зі сталого розвитку, класифікує викиди компанії за трьома типами, які називаються «сферами застосування».

Викиди категорії 1: Їх також називають «прямими» викидами, які охоплюють усі викиди, що утворюються безпосередньо від діяльності компанії. Це включає викиди від виробничих або хімічних процесів та електроенергію, вироблену на місці шляхом спалювання викопного палива.

Викиди категорії 2: Сфера 2 відноситься до «непрямих» викидів, що виникають в результаті виробництва електроенергії, пари, опалення та охолодження, придбаних і споживаних компанією для виконання своєї роботи.

Викиди категорії 3: Викиди категорії 3, широко відомі як викиди в ланцюжку поставок, охоплюють непрямі викиди парникових газів, що виникають в результаті діяльності компанії, що походять з джерел, що знаходяться поза її власністю або контролем. Наприклад, у розрізі виробника.

 

Нефінансова звітність

 

Обов’язок розрахувати та опублікувати Звіт про вуглецевий слід вперше покладено на компанії зі штатом понад 500 співробітників (звіт за 2024 рік). Наступного року звітність про вуглецевий слід також стосуватиметься компаній із кількістю працівників понад 250 осіб (звіт за 2025 рік). І, нарешті, на 2026 рік такий обов’язок поширюватиметься на частку малих та середніх підприємств: з розумінням, однак, що вони мають можливість до 2028 року звітувати, що вони не готові розраховувати свій вуглецевий слід.

 

Чому облік викидів вуглецю важливий?

 

Облік викидів вуглецю важливий з наступних причин:

  • Таким чином, компанія робить свій внесок у політичні цілі ЄС, згідно з якими вона прагне скоротити викиди парникових газів щонайменше на 55% порівняно зі значенням, виміряним у 2019 році до 2030 року, а також досягти чистого нуля в довгостроковій перспективі.
  • Доказ того, що компанії виконують свої зобов’язання за екологічним законодавством.
  • У більш широкому сенсі облік викидів вуглецю має важливе значення для ефективності. Продукти та послуги зі значним вуглецевим слідом, як правило, відображають неефективні методи виробництва. Таким чином, скорочення витрат на викиди вуглецю може призвести до економії коштів для компанії.